Skip to content
Inici » Codi de conducta

Codi de conducta

Els grups d’interès són les persones físiques o jurídiques i les organitzacions sense personalitat jurídica que duen a terme activitats susceptibles d’influir directament o indirectament en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques, en l’elaboració de propostes normatives o en la presa de decisions, en defensa d’un interès propi o de tercers o d’un interès general.

En data 16 de febrer de 2017 es va publicar al DOGC el Decret llei 1/2017, de 14 de febrer, pel qual es crea i regula el Registre de grups d’interès de Catalunya. El Govern va aprovar aquest Decret llei per transformar el Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat en un de nou vàlid per a totes les institucions, ajuntaments i altres organismes públics obligats a tenir-ne per la Llei de transparència.  

El registre esdevé un element essencial dins del sistema d’integritat pública adoptat per aprofundir i regenerar el sistema democràtic i per recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions públiques. L’existència d’un Registre general reforça la transparència, perquè permet que tots els ciutadans puguin fer el seguiment de l’activitat dels grups d’interès davant les diverses administracions en un únic punt, suposa un gran estalvi de recursos públics, perquè allibera les administracions de la despesa necessària per crear i mantenir un registre propi, i redueix les càrregues als ciutadans, les entitats i les empreses en establir el principi d’inscripció única.  

El referit Decret llei 1/2017 ha comportat determinades modificacions en el Decret 171/2015, de 28 de juliol, sobre el Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, per tal d’adaptar-lo a l’actual Registre de grups d’interès de Catalunya (Refosa tècnica que incorpora la previsió de la disposició transitòria del Decret llei 1/2017, de 14 de febrer, pel qual es crea i regula el Registre de grups d’interès de Catalunya). 

El Decret 21/2021, de 25 de maig, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, atorga la competència de la regulació i supervisió dels grups d’interès al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. L’article 15.2 del Decret 250/2021, de 22 de juny, de reestructuració del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, per la seva banda, atribueix a la Direcció General de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració de la Secretaria de Govern Obert la funció de dirigir i supervisar les actuacions de registre, control i fiscalització dels grups d’interès en el marc de la legislació vigent en matèria de transparència.

Les persones i entitats que vulguin actuar com a grups d’interès per exercir activitats d’influència davant el sector públic de Catalunya tenen com a requisit per inscriure’s al Registre de grups d’interès de Catalunya el deure d’acceptar de forma expressa el Codi de conducta comú dels grups d’interès, la qual cosa es fa amb la voluntat de garantir que estiguin subjectes a unes regles ètiques.

D’acord amb l’article 49.1 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, el Registre de grups d’interès de Catalunya ha de comptar amb un Codi de conducta comú, d’obligat compliment per a les persones i entitats que s’hi inscriguin.

Per poder participar de manera activa en les polítiques i els processos de presa de decisions públiques, els grups d’interès han de comportar-se d’acord amb l’estàndard ètic mínim que preveu el Codi de conducta comú:

a) Respectar les institucions i persones amb qui es relacionen en el desenvolupament de la seva activitat.

b) Actuar de forma transparent.

c) Informar les autoritats, càrrecs electes i la resta d’empleats públics amb qui es relacionin que estan actuant com a grups d’interès i que estan inscrits en el Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, i, si s’escau, en un altre registre de grups d’interès.

d) Facilitar la informació relativa a la identitat de la persona o organització a qui representen i els objectius i finalitats representades.

e) Garantir l’exactitud, completesa, precisió i actualització de la informació que s’inscriu en el Registre.

f) No difondre la informació de caràcter confidencial que coneguin en l’exercici de la seva activitat.

g) Actuar amb integritat i honestedat en el desenvolupament de la seva activitat i en les seves relacions amb les autoritats, els càrrecs electes i la resta d’empleats públics i no dur a terme cap activitat que pugui ser qualificada com a corrupta, deshonesta o il·legal.

h) No posar les autoritats, els càrrecs electes i la resta d’empleats públics en cap situació que pugui generar un conflicte d’interessos.

i) No influir ni intentar influir en la presa de decisions de manera deshonesta ni obtenir o intentar obtenir informació de manera deshonesta o a través d’un comportament inapropiat.

j) No incitar, per cap mitjà, les autoritats, els càrrecs electes i la resta d’empleats públics a infringir la llei o les regles de comportament establertes als codis de conducta, i, en conseqüència, no realitzar cap obsequi de valor ni oferir cap favor o servei que pugui comprometre l’execució íntegra de les funcions públiques.

k) Informar les persones o organitzacions a qui representin de l’existència del codi de conducta i dels principis i les obligacions que inclou i no representar interessos contradictoris o adversos sense el consentiment informat de les persones o organitzacions afectades.

l) No fer ús abusiu de la inscripció registral per donar-se publicitat, ni donar a entendre que el fet d’estar inscrits en el Registre els confereix una situació o privilegi especial davant els poders públics.

m) Garantir que el personal al seu servei compleixi la normativa relativa a la prohibició d’intervenir en activitats privades després del cessament dels alts càrrecs i altres normes d’incompatibilitats dels alts càrrecs, diputats, funcionaris i personal al servei de les institucions.

n) Acceptar que la informació proporcionada es faci pública.

o) Acceptar i complir les mesures que s’adoptin en cas d’incompliment de les obligacions establertes per la llei o per aquest codi, d’acord amb el que preveu la Llei 19/2014, de 29 de desembre.